Neobjavljena glazba Kornelija Kovača pridružuje se proslavi 40. obljetnice Olimpijade u Sarajevu

 

Do sada neobjavljene glazbene teme slavnog skladatelja Kornelija Kovača (1942. - 2022.) za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. upravo su objavljene na vinilu za Fox & His Friends Records, čime se pridružuju proslavi obljetnice jedne od najuspješnijih Olimpijskih sportskih igara u njihovoj povijesti.

Izvorno skladane za dokumentarni i reklamni film "Izvještaj iz Sarajeva" redatelja Miodraga Zdravkovića 1982. godine, ove glazbene teme prethode službenim pjesmama i audio logotipima koje je skladao za svečano otvaranje XIV Zimskih olimpijskih igara.

Snimanje je počelo 1982. na tadašnji službeni poziv organizacijskog olimpijskog odbora i trajalo je do 1984., kada je Kornelija Kovač u studiju u Beogradu stvorio pjesme koje su isprva zvučno pratile pripreme Sarajeva za Igre, pretvarajući grad polako u međunarodno središte, sve do završetak Igara završnom hit pjesmom "Bilo mi je lijepo u Sarajevu, vidimo se u Calgaryju".

U međuvremenu je nastala publici omiljena “Ne zaboravi Sarajevo” koja je samo dio ukupne produkcije Kornelija Kovača za potrebe ZOI '84.

XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. imale su nemjerljiv status u povijesti Jugoslavije, a Svjetski olimpijski odbor ocijenio ih je najboljima u novijoj povijesti Igara.

 

Kornelije Kovac - Report from Sarajevo, foto: PROMO

 

Osim sportskog, bili su i pop-kulturni fenomen tog vremena, s plakatima Andyja Warhola i poznatih domaćih dizajnera, kulturnim priredbama i izložbama. Glazba Kornelija Kovača vodila je ponajbolje skladatelje tog vremena - među angažiranim autorima bili su Zoran Hristić, Nikica Kalogjera, Frano Parać i Slobodan A. Kovačević.

Snimke na izdanju "Izvještaj iz Sarajeva (XIV Zimske olimpijske igre 1984.)" dijele isti glazbeni pristup melodici i strukturi Kornelija Kovača početkom i sredinom osamdesetih: istraživao je mogućnosti sintesajzera, netom iz suradnje u Londonu sa slavnim skladateljem Hansom Zimmerom i gotovo desetljeće otkako su on i njegova Korni grupa dijelili eurovizijsku pozornicu s ABBAom u Brightonu.

Također je surađivao s Berniejem Marsdenom (Whitesnake), Paulom Jonesom (Manfred Mann) i Andyjem Pascoeom (Landscape). I ovdje je Kornelije Kovač inzistirao na svježini harmonijske slojevitosti u kombinaciji s plesnim, gotovo klupskim ritmom.

Za izdanje "Izvještaja iz Sarajeva (XIV Zimske olimpijske igre 1984.)" odabran je format analognog maxi-singla koji se ističe u današnjem digitalnom svijetu: njegov duboki vinilni "rez" sjećanje je na sve izgubljene i postojeće diskoteke u Sarajevu i širom sveta, dok je sam Kornelije bio pionir takvih formata u Jugoslaviji. Njegove produkcije bile su među prvim 12-inčnim singlovima u bivšoj zemlji, jednom od najmanje zastupljenih formata u diskografskoj industriji u to vreme, za razliku od sveta 1980-ih.

"Izvještaj iz Sarajeva (XIV Zimske olimpijske igre 1984.)" nastao je od originalnih master vrpci Kornelija Kovača, sadrži naslovnicu i ilustracije američkog dizajnera Erica Adriana Leeja, te poseban umetak s fotografijama iz privatne kolekcije Kornelija Kovača i uvodnom riječi Željka Luketića.

Distribuiraju ga Clone NL (Nizozemska), Light In The Attic (SAD) i Believe SAS (Francuska). Dostupan je izravno od izdavača.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika