Borisav Bora Đorđević, RIP

 

Borisav Bora Đorđević (Čačak, 1. studenoga 1952. – Ljubljana, 4. rujna 2024.) bio je srpski a pre svega jugoslavenski pjesnik, pjevač i kantautor. Osnivač je i glavni vokal sastava Riblja čorba.

Bora Đorđević je glazbenu karijeru 1970-ih godina započeo svirajući je po grupama Beograda i Čačka, u grupama "Zajedno", "Suncokreti" i "Rani mraz" s Đorđem Balaševićem. Nakon kratkih mjeseci u tim grupama, 15. kolovoza 1978. pristupio je sastavu SOS (Rajkom Kojićem gitara, Miroslavom Mišom Aleksićem bas, i Miroslavom Vickom Milatovićem bubnjevi i udaraljke). Time je nastao sastav "Riblja čorba" koji je postao izuzetno popularan diljem Jugoslavije.

Borina karijera duga je više od 50 godina, s usponima i padovima, stranputicama, ali nedvojbeno se radi o velikom pjesniku, tekstopiscu i skladatelju koji stoji rame uz rame s Arsenom, Balaševićem i Štulićem.

Njegov opus je više nego plodotvoran, s preko 20 albuma, nebrojenim koncertima kao i pjesmama koje je pisao za druge izvođače.

Umro je, posle dugog bolovanja, u Ljubljani i u jednom skorašnjem intervjuu je rekao: „Želim da mi telo bude sahranjeno u rodnom Čačku a srce neka ostane u Ljubljani kojoj pripada“.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika