Na petu godišnjicu tragedije, dokumentarni film "Gru tu je" na TV

9. rujna od 22 sata na beogradskoj TV Prva

 

Nakon što je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala, konačno će dokumentarni film "Gru tu je" moći vidjeti brojna publika 9. rujna od 22 sata na TV Prva.

Željno iščekivani film redatelja Bojana Vinulovića i Renéa Miskolca bit će emitiran na petu godišnjicu tragedije. Javnost će se podsjetiti, a mnogi i iznenaditi, saznati nešto novo o brojnim detaljima iz života i djela Dalibora Andonova Grua. Autori su sportski novinar i šef deska Sportal.rs Bojan Vinulović, kao i redatelj spota Rene Miskolci, koji je film snimao dvije godine bez sredstava. Na ovaj projekt su došli iz čistog entuzijazma, iako samog Grua nisu ni poznavali. Snimljeno je više od 10 sati razgovora s preko 50 sugovornika. Koristeći neobjavljene arhivske snimke, kao i ekskluzivne intervjue i svjedočanstva Gruovih prijatelja i suradnika – uglavnom istaknutih glazbenika, sportaša i kulturnih djelatnika, autori stvaraju narativ o čovjeku koji je u ranim dvadesetima, sredinom 90-ih, udario temelji rapa u Srbiji, ali i šire.

Film je dokumentarna posveta koja je obuhvatila nekoliko aspekata Gruove osobnosti, a poseban pečat filmu daje činjenica da nema naratora – tu ulogu odigrali su sami sugovornici. Priča, koja se razvija i nadovezuje na mnoge novootkrivene činjenice i spoznaje, Grua predstavlja kao čovjeka koji je, vođen svojim brojnim talentima i strastima te ovjenčan profesionalnim uspjesima, prepoznat kao simbol značajnih kretanja u urbanoj i omladinskoj kulturi u našoj zemlji. regija.

Priče o njegovim pionirskim pothvatima, kako u glazbi tako i u mnogim ekstremnim sportovima, podupiru ne samo mišljenje da se ugradio u svjetonazor nekoliko generacija ili proživio više od jednog života, već i da će biti tu zauvijek. Menadžer Saša Dragić, DJ Munja, Juice, Ice Nigrutin, Kiza Robin Hood, Leontina, Niggor, Bane MVP, između ostalih, obilježili su osobni i karijerni pečat, kao i mnogi koji su danas rap zvijezde, a bili su fanovi i tinejdžeri. kada se ova glazba tek rađala na ovim prostorima.

Sportski i košarkaški kut dali su Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović i Slobodan Šarenac, kulturni Galeb Nikačević i glazbeni kritičar Dragan Ambrozić, uz prijatelje iz svijeta ekstremnih sportova.

"Film je dokumentarni roller coaster i posveta čovjeku koji je obilježio jedno doba i početak rađanja nove supkulture u bivšoj Jugoslaviji. Sve što ćete vidjeti obuhvatit će cijelu jednu glazbenu eru, priču o duhu Beograda, rađanje rap kulture i grananje scene koja bi u najtežim vremenima mogla parirati mnogima na svjetskoj razini, po pitanju izraza, zvuka i poslanih poruka. Prema dojmovima nakon premijere filma, čini se da je film mnogima koji su ga gledali zacementirao njegov status utemeljitelja i "oca" rapa. Cijeli film zapravo je "adrenalinski ovisnik" nakon kojeg će se mnogi zapitati - je li Gru živio 50 života u jednom životu, s obzirom da je uz rep uspio biti među začetnicima brojnih ekstremnih sportova u Srbiji. Također, posebno mjesto u filmu zauzima spona repa i košarke, odnosno KK Partizan, koji je fanatično pratio. Radeći na filmu, i sami smo bili iznenađeni kad smo vidjeli kakve smo VHS kasete našli na različitim stranama - skinuta je prašina, našle su put do digitalizacije i to je zapravo bio posljednji djelić Gruove slagalice. S obzirom na to da su nas u posljednjih godinu dana mnogi pitali kada će film ugledati svjetlo dana i na TV-u, drago nam je da konačno imamo odgovor na to pitanje" - kažu autori. 

"Mislili smo da je u potpunosti zaslužio ovako nešto i da je pravi trenutak za to, mislili smo da je njegova glazba ili općenito glazba iz devedesetih često krivo interpretirana, etiketirana ili podcijenjena, da je dovoljno zanimljiv lik, ali mi nije ni slutio da ćemo se kroz sve razgovore sa sugovornicima osjećati kao da ga poznajemo. Poseban je dojam da se apsolutno svi slažu da je on najpozitivniji lik kojeg su ikada upoznali, a njegov vedri duh prožima cijeli film. Pomogao je mnogima da se probiju na estradi kad je bilo najteže, postavio je pravac i pokazao da se puno može napraviti bez blata, prozivki, medijskih ratova i spletki, mnogi o njemu nisu pričali u prošlom vremenu , ali u sadašnjosti , samo potvrđujući naslov filma i njegove riječi iz pjesme "Stara škola, nova škola" - Gru je tu. Jednostavno, širio je ljubav i ta pozitiva iz svih razgovora koje smo snimili nas je „navela“ da iz čistog entuzijazma realiziramo ovaj film. Željeli smo tu poruku prenijeti publici, sada se takve poruke čine još važnije nego ikada, s obzirom na vrijeme u kojem živimo", dodaju autori filma.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika