Koncert Bolshoi Teatra u novootvorenom Sava Centru u Beogradu

 

Nakon gotovo pola stoljeća, beogradska publika imat će priliku svjedočiti spektaklu jednog od najboljih i najstarijih baletnih ansambala na svijetu, slavnog moskovskog Boljšoj teatra.

Da podsetimo, Sava Centar je kongresni, kulturni i poslovni centar, namijenjen raznim multifunkcionalnim aktivnostima, smješten u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Godine je 1976., Jugoslavija izabrana za domaćina prvog samita KEBS-a, danas poznatog kao OEBS.

U nedostatku prostora primjerene veličine, opremljenosti i estetike, domaći inženjeri i arhitekti predvođeni Stojanom Maksimovićem upustili su se u pothvat kakav u zemlji nije bilo. Izgradnja Sava centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979. godine, a radovi su morali biti ubrzani izvan predviđenog roka, zbog već zakazane godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda koja se trebala održati u Beogradu.

Dvoranu je svečano otvorio predsjednik SFRJ Josip Broz Tito 15. svibnja 1977.

Sava Centar je bio domaćin brojnih važnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su: Godišnji sastanci OESS-a, MMF-a i Svjetske banke, 55. Generalna skupština Interpola, 6. UNCTAD, Generalna skupština UNESCO-a, FOREX, FISIT, 9. Samit nesvrstanih.

Sava Centar je takođe bio domaćin mnogih značajnih umetničkih programa i ugostio velike umetnike, kao što su: Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Montserrat Caballé, Miles Davis, Henrik Schering, B.B. King, Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazi, Johann Strauss Orchestra, Moskovska filharmonija, Okazu Filharmonijski orkestar i mnogi drugi. Bio je i domaćin izbora za Miss Srbije, kao i izbornih festivala za sudjelovanje na Eurosongu, pod imenima Beovizija i Europesma, a idejni je začetnik, pokretač i organizator tradicionalnog ljetnog festivala (Summertime festival).

 

Sava Centar, panorama view, foto: SC Wikipedia

 

U novootvorenom centru Sava, gala koncert Baleta Boljšoj održat će se 13. rujna, gdje su posljednji put nastupili davne 1979. godine.

Gala koncert uveličat će Beogradska filharmonija pod dirigentskom palicom maestra Boljšoj teatra Alekseja Bogorada, a bit će izvedena najljepša baletna djela uz varijacije i duete originalne tehničke i stilske dotjeranosti klasičnih djela koja publika poznaje i voli. 

Vrhunski prvaci i solisti izvest će djela iz baleta "Labuđe jezero", "Uspavana ljepotica", "Spartak", "Don Quijote", "Korsar", "Talisman" i mnogih drugih, ali i suvremena antologijska djela koreografa Maura Bigonzettija i Wayne McGregor. Ovo je doista rijetka prilika za umjetnički događaj kakav se u Beogradu nije vidio.

Prvaci i solisti Boljšog baleta Anna Nikulina, Anastasia Stashkevich, Daria Khokhlova, Eleonora Sevenard, Elizabeta Kokoreva, Denis Rodkin, Dmitri Smilevski, Klim Yefimov, Makar Mikhalkin, Vyacheslav Lopatin u svom umjetničkom izričaju čuvaju tradiciju klasičnog baleta, ali i prenose nenadmašnu slavu Boljšoj teatra koji je prije 248 godina utemeljila carica Katarina Velika.

Povratak umjetnika Boljšog baleta na scenu Sava centra od povijesnog je značaja za umjetničku scenu Beograda i Srbije te je pokrovitelj koncerta, kompanija NIS, omogućila da sav prihod od prodaje ulaznica bude doniran za podršku talentovanoj djeci i mladim umjetnicima u Srbiji.

Ulaznice za ovaj jedinstveni baletni spektakl, koji nikako ne smete propustiti, možete kupiti na svim prodajnim mestima Ticket Vision i putem online servisa tickets.rs

 

Korisnici
Logovanje korisnika