Vežite se, slećemo u svet Undergrounda!

 

Čekanju dolazi kraj! Drugi godišnji Underground festival u Nišu počinje u petak, 4. oktobra od 19 sati, u velikoj sali Niškog kulturnog centra.

Publika će od petka do nedelje imati priliku da čuje petnaest mladih bendova koji čine srž sada već prilično jake niške rokenrol-scene. Pop-rok, hevi metal, grandž, post-pank i stoner rok vraćaju se u prostore bivšeg “Muzičkog kluba 81”. Prema rečima organizatora festivala, možemo očekivati još veći spektakl nego prošle godine, kada smo otvorili vrata ovog legendarnog kluba i doveli mlade stvaraoce Niša na pravo mesto za njih.

Ove godine nastupa dvostruko veći broj bendova, a ima i nekoliko tehničkih i estetskih promena. “Vredno smo radili tokom čitave godine; Underground je zaživeo i pokazao ljudima kako se plamen niške rok-scene sve više rasplamsava”, kaže Jakov Živković, jedan od osnivača festivala.

 

4. oktobra:      Opproprium – Mulj – Obluda  – Voodoo – Monah

5. oktobra:      Stop the Dial – Maktub – 557 – Nemir – Righel

6. oktobra:      Olovni vojnik – Sky Hook – Qyzil – Internaut – Autonomna Kontrola

 

Promene o kojima govore organizatori odnose se, između ostalog, i na finansijsku samostalnost, za koju se festival izborio pomoću serije uspešno održanih fandrejzer-žurki. Dok je prošle godine sponzor događaja bila Gimnazija Deveti maj, a prihodi od prodaje ulaznica išli u humanitarne svrhe, ove godine festival su finansirali ljubitelji kulturnih događaja u našem gradu, kako bi podržali umetnike koji stvaraju izloženi teškom i surovom tržišnom nadmetanju.

“Fandrejzer-žurke nisu bile samo sredstvo za prikupljanje novca. One su i same bile kulturni događaj, mesto na kojem se za naše ime i ono za šta se zalažemo čulo mnogo glasnije, a gde se i publika pripremala za festival prvih oktobarskih dana. Koncepcija tih žurki uključila je, pored muzike, i izložbu likovnih ostvarenja, što je privuklo više stotina posetilaca” – navode organizatori.

Očekivanja su bez sumnje visoka, imajući u vidu uspeh prošlogodišnjeg festivala održanog na istom mestu, kao i to da će Underground kompilacija, koja će biti objavljena 21. septembra, nagovestiti publici šta će se slušati tog petka, subote i nedelje.

Na licima organizatora nema znakova stresa ni iscrpljenosti. Oni sve zainteresovane energično pozivaju na proslavu renesanse rokenrol-zvuka u Nišu.

Karte se mogu kupiti u knjižari Niškog kulturnog centra, po ceni od 400 dinara po večeri.

Korisnici
Logovanje korisnika