Na ovogodišnji DEMO FEST u Banja Luci prijavljeno 358 demo bendova!

Ovo su oni koji su prošli rigoroznu selekciju i izborili se za nastup!

 

Za ovogodišnji Demofest bilo je prijavljeno 358 bendova. Vrijedni žiri je, nakon što je preslušao sve bendove, odabrao sljedeće bendove kao najbolje i oni će predstavljati ovogodišnji takmičarski dio Demofesta.

EHO RADAR

Bend Eho Radar osnovali su Marko Divjak (pjevač i gitarista) i Nikola Grab (gitara) u Prijedoru, tokom oktobra 2018. godine. Prvu postavu činili su još Nenad Popović (bubnjevi) i Denis Sikirić (bas). Bend je već u februaru 2019. godine ušao u studio i snimio prvi singl “Prah” koji nailazi na, za bend, iznenađujuće dobre reakcije. U narednom periodu bend je objavio još 8 singlova od kojih je pjesma “Oprosti za bol” naišla na najbolji prijem i našla se na mnogim regionalnim top listama. Tokom rada benda dolazilo je do promjena članova, tako da danas bend pored Marka i Nikole čine još Igor Stakić (bas) i Denis Selimović (bubnjevi) što je dovelo do toga da bend sada radi na relaciji Prijedor ‐ Banja Luka. Eho Radar je osvojio prva mjesta na gitarijadama “Na putu za jug” u Mostaru, “Rok Fest” u Aleksandrovcu i “Music Vibes Festival” u Užicu.

OXAJO

Oxajo je indie rock bend sastavljen od 3 člana koji prave muziku sa ciljem da se proslave, Dušan Strajnić (Stray Dogg), Marko Ajkovic (Artan Lili), Dario Vuksanovic (Savana).

SOULCASE

Soulcase je alt rock sastav iz Rijeke. Bend je osnovan 2019. godine, kada je skupina prijatelja odlučila pokrenuti novo poglavlje na svom kreativnom putu formiranjem vlastitog i jedinstvenog zvuka. Temeljna inspiracija za Soulcase proizlazi iz ličnih iskustava, a muzika odražava osjećaje, razmišljanja, strahove i međuodnose. Kombinacijom mračnih i žestokih rifova te upečatljivih i pjevnih melodija, Soulcase povezuje slušaoca s izvornim emocijama i atmosferama koje njihove pjesme prenose.

FAT BUTLERS

Fat butlers je bend koji se sastoji od vokala, gitare, basa i bubnjeva. Imaju  25 – 28 godina i vole da sviraju muziku koja je inspirisana bendovima kao što su Nothing but thieves, Foo Fighters, Muse, Green day… Uglavnom sviraju jer ih to čini srećnim i uprkos poslu pronalaze vrijeme za stvaranje muzike. Pobijedili su na nekoliko muzičkih takmičenja, izdali EP i očekuju da će im prvi album biti objavljen u oktobru.

MISH

MISH je solo projekat pjevačice i kantautorke Petre Pelemiš. Petra je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti Beograd i tokom studija postala je pjevačica benda MAiKA. Poslije uspješne turneje sa bendom, dolazi vrijeme korone i lockdown-a. U tom periodu Petra kreće da uči produkciju i kreće da stvara svoj prvi solo projekat. Dve godine za redom bila je učesnica na konkursu Femikseta te je prošle godine imala koncert u sklopu jubilarnog izdanja Femiksete. Poslije toga Petra se fokusira na stvaranje u svim žanrovima. U novembru prošle godine je izdala rep prvijenac, dok je nedavno izašao njen prvi spot za pjesmu ”Pogledam” koju je producirao beogradski producent A.N.D.R.

LOM

LoM je tročlani sastav iz Koprivnice osnovan 2020. godine. Kombinacijom raznih žanrova – rock-a, elektronike, drum and bass-a i etna – stvaraju svoj specifični muzički izraz. Specifičnost benda je da u sastavu nemaju bubnjara, već sviraju preko prethodno napravljenih sample-ova uz živu svirku gitare, basa i pratećih vokala. Sa svega nekoliko nastupa iza sebe, fokus stavljaju na stvaranje svog prvog albuma pod nazivom “Prilike”, koji sadrži 11 pjesama, a od kojih su pjesme “Svemir” i “Kosa” predstavljene publici u obliku spota. “Prilike” je album na kojem LoM radi već duže vrijeme i od početka do kraja, u svih 11 pjesama, stopio se odraz raznih ljudskih stanja i emocija u kojima se mnogi itekako mogu pronaći.

VVRANO

vVrano nepristrasno svoja i pušta na slobodu taktove svih pravaca i ritmova po potrebi, odnosno želji. S korijenima iz Niša, tražeći svoj oblik cijelu deceniju, dobija svoju finalnu formu na jesen 2020. godine. Spajanjem životnih i raznovrsnih muzičkih iskustava, Milošević Nikola i Maksimović Andrej uspostavljaju aktivnu muzičku liniju Niš ‐ Grac. vVrano je manifest potpune muzičke demokratije i praktične jednakosti svih članova.

ŠKOFJA LOKA

Škofja Loka je vokalno instrumentalni sastav iz Beograda koji predstavlja pjevajući i svirajući entitet promjenljivog oblika i čvrstog stava. Ovaj organizam furioznih ritmova je mješanac svirke i elektronskih zvučnih formi, predvođen vokalnim duom na štiklama “Puslice iz pakla”. Bend je nastao kasnog proljeća 2021. godine u Tricky Art studiju kao skupina umjetnika koji se bave audio i vizuelnom umjetnošću. Autorska muzika benda se oslanja na najrazličitije muzičke stilove i pravce 20. i 21. veka, od roc’n’roll‐a, preko popa, afrobeat‐a, funk‐a, punk‐a, electric boogie‐a, noise‐a i hip‐hopa. Muzika je plesna i emotivna, a tekstovi opisuju dijelove unutrašnjeg života savremene žene u gradskoj sredini, dok je pravac alternativa sumornoj stvarnosti velikog sivog grada i poljuljanosti života.

SIN SEEKAS

Vojvođanski Sin Seekas su čarobnjaci u čijem kotlu se miješaju ska, balkanske melodije, crossover reggae, funk i dancehall. Njegovi članovi su, osim Senćanske bande opakih i polaznici Muzičkog studija Kőbányai i Akademije umetnosti Novi Sad. Tekstovi su u većini slučajeva na engleskom, a neki su napisani na mađarskom jeziku, maternjem jeziku članova. Bend je imao čast da nastupi na festivalima ili dešavanjima u državama kao što su Mađarska, Bugarska, Makedonija , Slovačka, Srbija i dijelio binu sa izvođačima poput Hornsman Coyote, Dubioza Kolektiv, ZAA, Rambo Amadeus.

PERA BRADA POTOMAK

Pera Brada Potomak je beogradska rok grupa osnovana u septembru 2021. godine. Grupu čine: Vladimir Vrionis ‐ bubnjevi, Veljko Vukliš ‐ gitara/prateci vokal, Nikola Paoleti ‐ gitara, Milan Golubovic ‐ bas gitara/vokal. Prvi EP album izdaju u martu 2023. godine pod nazivom “Kataklizma kapitalizma”.

SKY HOOK

Sky Hook je alternativni rok bend osnovan maja 2022. godine. Trenutnu postavu čine Aleksa Marković (gitara, prateći vokali), Mihajlo Stojanović (bubanj), Filip Minić (bas) i David Živić (vokal). Bend su osnovali Marković i Stojanović, sa ciljem sviranja obrada grandž pjesama iz devedesetih godina. U muzici benda se najviše prepliću zvuci britpopa, grandža i britanske indi rok scene. Bend se ne plaši eksperimentisanja sa svojim zvukom, a ako postoji jedna riječ koja bi najbolje opisala ove niške rokere, to je – unikatnost. Jedinstvena scenska energija i harmonija koja vlada među članovima grupe jedina je i najbolja reklama koju ovi rokeri imaju.

GRIZETE

Grizete je alternativni novosadski rok bend koji je svoju priču započeo početkom 2020. godine, a naredne godine počinje sa koncertnom aktivnošću i promocijom materijala, izmedju ostalog i spota za pjesmu “Čovek”. Žestoki i sanjivi trio u sastavu bubanj, bas i gitara sa atmosferičnim vokalom i instrumentalnom potporom koja predstavlja kombinaciju različitih žanrova od alternativnog roka, new wave‐a sve do garažnog roka. Drugi singl „Strah“ se našao na prošlogodišnjoj jubilarnoj desetoj Femixseti. Od tada, bend je prošao kroz promjenu u zvuku i sastavu, svirajući po cijeloj Srbiji, ali i mini turnejama po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U novoj godini snimili su svoj prvi EP, pod nazivom „Preobražaj“, čije se objavljivanje desilo u aprilu.

NEKI REPERI

Neki Reperi, sastav koji su prvobitno činili dvojica repera i ženski vokal, započinju s radom prije nešto više od tri godine, a album prvijenac pod nazivom “Neke žene” objavljuju na ljeto 2021. godine. Nedugo nakon toga, ostvaruju svoj prvi nastup na ST‐art festivalu autorske muzike, za koji okupljaju i živi bend te u toj formaciji nastavljaju s daljnjim radom. Svoj posljednji nastup odradili su na Spleat Adventu u januaru 2023. godine na Starom Placu u Splitu. Neki Reperi, bend sačinjen od tri vokala, gitare, bas gitare, klavijatura i bubnja, svojom širokom paletom zvuka te zanimljivim i bogatim instrumentalima stvaraju potpuno novu mješavinu žanrova u kojoj svako može uživati, a trenutno su i u procesu snimanja novoga materijala koji će biti objavljen ovoga ljeta.

SONJA AGATA BIŠĆAN

Sonja Agata Bišćan je hrvatsko ‐ poljska kantautorica i multi‐ instrumentalistkinja. 2013. godine pobijedila je na takmičenju Sonar u Hrvatskoj, kada je od strane poznatih hrvatskih producenata i Hrvatskog društva skladatelja proglašena jednom od četvoro najboljih mladih izvođača u Hrvatskoj. Pobjeda na spomenutom takmičenju joj je, ujedno, donijela i snimanje autorske pjesme „Na tren“. Osim što je nastupala na nekoliko festivala u regiji kao kantautorica, Sonja je radila kao muzičar‐rezident u brojnim luksuznim hotelima na svijetu (npr. u Dubaiju, Dohi, Ho Ši Minu, itd.). Pored toga, od januara do juna 2014. godine je sudjelovala na šestomjesečnoj turneji s međunarodnim vokalnim kvartetom Singers of United Lands.

GREFRAN

Grefran je osnovan još davne 1993. godine u Bihaću, kada su trojica prijatelja odlučili napraviti bijeg u neki njihov bolji svijet – punk-a, grunge-a rock-a. Od samih početaka Grefran se bavi autorskim radom i komponovanjem autorskih pjesama. Od većih nastupa Grefran je uzeo učešće na festivalu “Centrala E761″ koji je organizovao MTV i to kao predgruga riječkoj alternativnoj grupi Let3 te u svoj booking nastupa bilježe i nastup prije vinkovačkog benda Majke. Od 2013. godine Grefran intenzivno radi na svojim novim pjesmama te nastupa po mnogim klubovima u regiji. U februaru iste godine završava svoj prvi singl ”Pogled”, koji najavljuje novi album na bosanskom jeziku, a da se se radi o ozbiljnom projektu dokazuje i to da ih je prepoznala MTV Adria koja je 2013. godine vrtila spot za istoimenu pjesmu u svojoj emisiji “Domaćica”. Trenutno bend radi na postprodukciji njihovog novog albuma.

VOADO

Priča kreće u Portugalu na samom kraju 2020. godine. “Snooze” je prvi singl i spot koji je obilježio ulazak u novu godinu i nove muzičke izraze. Nakon toga izlazi “All after all” potom “Let it go”. Pjesme su dobro odjeknule kod slušaoca u Portugalu i Španiji gdje su i bili prvi nastupi uživo izvedeni. Sofar Sounds u Madridu je jedan od posebnijih. U zimu 2022. godine nastaju 3 nove pjesme koje uz gore pomenute tri izbacuje van u junu 2022. Nakon pozitivnih reakcija na album “Terra Madre” kreću turnejice i svirke. Recept je do sada provjeren u Portugalu, Španiji, Francuskoj, Italiji, Berlinu, Hrvatskoj, Srbiji i totalno radi! Nedavno je izašao i prvi singl “Nije” na maternjem jeziku te je plan da se u 2023. godini izbaci kompletan EP s tekstovima na maternjem jeziku i nastavi sviranje i turneje po regionu i inostranstvu.

THE RETLESS SEA

The Restless Sea je rock sastav iz Labina koji svira autorske pjesme pod uticajem rock, funk i blues muzike. Bend je osnovan 2021. godine, a članovi benda su Toni Peruško (vokal), Matija Županić (gitara), Krešimir Novak (bas) i Davorin Grgić (bubanj). Bend iza sebe ima pobjedu na Gitarijadi u Puli i prvo mjesto na Croatian Blues Challenge-u te je do sada samostalno izdao jedan album pod nazivom „Dreams“.

RAZVIGOR

Razvigor postoji od 2020. godine. Oformljen je kao autorski bend, a uz to povremeno svira i obrade kultnih pjesama. Sintezu žanrova koji mogu da se čuju u njihovim pesmama čine indie rock, neo soul te celtic zvukovi. Sastav benda čine dva člana ‐ Katarina Jovanović (vokal, violina, gitara) i Stefan Gajić (bass gitara, gitara, vokal, saksofon, kahon). I Katarina i Stefan su multiinstrumentalisti te to koriste i na nastupima ‐ uživo se pojavljuju sa šest instrumenata korišćenjem loop station‐a i pomoću toga grade muziku na bini.

DEMINUTIV

Deminutiv je bend iz Prnjavora koji postoji nešto više od tri godine. Tokom tog perioda imao je priliku da nastupa na raznim događajima. U prvih godinu i po dana postojanja, zadesila ih je pandemija korona virusa koja im je privremeno onemogućila javne nastupe te su taj period iskoristili za maksimalan rad i usavršavanje, ali i prve autorske zamisli. Prvi ozbiljniji festival na kom su se pojavili je „Kamp shot river splesh” festival u Novom Gradu. Nakon toga redali su se pozivi, kako za klupske, tako i za festivalske svirke. Bend je u postavi sa vokalom Majom Kitić, gitaristom Nemanjom Danojevićem, basistom Katarinom Ćelić i bubnjarem Nebojšom Vukovićem osvojio prvo mjesto u konkurenciji od čak sedam bendova regiona.

MELLDOWN

Melldown je grupa ljudi koja dijela ljubav prema muzici i vrlo dobro se slažu kako na kreativnom, tako i na ljudskom nivou. Od početka su težili da rade na autorskom stvaralaštvu tako da su odmah počeli da komponuju svoju muziku i pišu svoje tekstove. Naziv je nastao kao dio inicijalne tematske ere koja se bavila obradom tematike filmova Mel Gibsona, time je naziv igra riječi na termin Melldown, koji je nastao kao posljedica njegovog ispada. Trenutno rade na demo albumu sa kompletiranih 7 autorskih pjesama, gdje im je glavna tema život prvog vokala benda u tuđini. Fokus za naredni period im je da nastupaju što više.+

BASEMENT CULT

Direktno iz podruma, momci iz Basement Cult-a prkose žanru – sviraju sve od punk-a i funk-a do rock-a i metala. Prije dvije godine objavljeno je njihovo debitantsko izdanje pod nazivom “Basement Cult #1” i nekoliko nastupa kao što su Alarm Fest, Earthquake 10, predstava na Repetitoru, uključujući manje, lokalne nastupe širom Makedonije. Basement Cult trenutno priprema svoj drugi album.

Izabrali smo da vam predstavimo Grizete, alternativni bend iz Novog Sad koji nam se svideo.

 

Korisnici
Logovanje korisnika